Jakie wzorce przekazują rodzice?
Jaka matka taka córka czy to popularne powiedzenie ma w sobie, chociaż odrobinę prawdy, czy zakorzenione w naszej świadomości zdanie przyjmujemy jako pewnik?
Te i inne stereotypy podważono i potwierdzono na kolejnym spotkaniu LBC w Warszawie. Z kilku prelekcji najbardziej zaintrygowało mnie wystąpienie LIDII TRAWIŃSKIEJ – dietetyka klinicznego, współzałożycielki i członka zarządu Centrum Medycznego VIMED, popularyzatorki wiedzy o zdrowym stylu życia.
Na kilku przykładach starała się nam udowodnić, że ponosimy odpowiedzialność za zdrowie, jakość i długość życia naszych dzieci stosując zdrową lub nie zdrową dietę.
Trzymamy się utartych schematów posiłki, które spożywamy zawierają zbyt dużo białka zwierzęcego, powoduje ono choroby cywilizacji. Padały szokujące fakty dotyczące produkcji ekologicznych obiadków dla dzieci, w których znajdują się ścięgna i chrząstki z kurczaka, ponieważ mięso od kości oddzielane jest mechanicznie przez wyciskanie z korpusa. Zaskakujące jest to, że metoda ta zgodna jest z normami unijnymi.
Natomiast mleko krowie, podstawa diety dziecięcej zawiera mocno alergizującą kazeinę, która może też powodować choroby nowotworowe.
LIDIA TRAWIŃSKA w swojej klinice stosuje metodę Dr Cambella (profesora dietetyki z Uniwersytetu Cornell) jego dieta oparta jest na długoletnich badaniach dotyczących wpływu na nasze zdrowie białka odzwierzęcego.
Profesor tak mówi o swoich badaniach
„Dzięki swoim badaniach zauważyłem, że korzyści spożywania diety opierającej się na pokarmach roślinnych są o wiele bardziej różnorodne i imponujące niż rezultaty zażywania leków czy poddawania się operacjom. Chorobom takim jak: choroby wieńcowe, rak, cukrzyca, nadciśnienie, artretyzm, katarakty, choroba Alzheimera, impotencja i inne przewlekłym chorobom można w większości zapobiec. W dodatku istnieją też imponujące dowody na to, że dietą wegańską można powstrzymać, a czasami wyleczyć zaawansowaną chorobę wieńcową, raka, cukrzycę, etc.“
Powinnyśmy spożywać więcej owoców i warzyw, które przy odpowiednio zbilansowanej diecie zapewnią nam podaż białka znacznie lepiej przyswajalnego przez nasz organizm niż białko zwierzęce.
Powrót do diety naszych babek gdzie w kuchni królowały zioła, warzywa i kasze a mięso spożywane było sporadycznie wydaje się dobrym wyborem, aby cieszyć się długo zdrowiem.
Na koniec dostałyśmy przepis na zdrową ziołową herbatkę
Herbata Rooibos 1kg
Skrzyp polny 100g
Melisa 100g
Rumianek 100 g
Mięta 100g
Pokrzywa 100g
Trawa Cytrynowa 100g
Sewia 100g
Mieszamy miażdżąc palcami.
Temperatura parzenia 80 stopni Celsjusza
2,044 total views, 1 views today