Pomysł spożywania kiełków zawdzięczamy Chińczykom, popularne są szczególnie wśród wegeterian.
Uwalniające się enzymy podczas kiełkowania nasion, powodują, że są bardzo bogate w witaminy. Enzymy ułatwiają również trawienie produktów jedzonych razem z kiełkami. Kiełki zawierają mikroelementy, błonnik oraz wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Wzmacniają system odpornościowy stosuje się je w profilaktyce przeciw rakowej, ponieważ posiadają sulforafany. Dużą ilość tej substancji mają kiełki brokuł, natomiast kiełkująca lucerna jest źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka, kwas foliowy w dużej ilości znajdziemy w kiełkach soczewicy.
Watro, więc włączyć je do diety, ponieważ chronią nas przed chorobami cywilizacji.
Domowa uprawa jest prosta, można do tego wykorzystać zwykły pojemnik po ciastach. Zapewni on odpowiednią wilgotność potrzebną przy kiełkowaniu, unikniemy też ciągłego podlewania.
Będziemy potrzebować
- Pojemnik
- Watę lub ligninę
- Nasiona
Do pojemnika wkładamy watę, po jej nawilżeniu wysiewamy nasiona. Plony mamy już po 4-6 dniach.
Teraz można dodawać je do pysznych sałatek, czy kanapek.
Smacznego 🙂
1,851 total views, 1 views today